trust
12:15 PM | Author: ikan :)
bismillahirrahmanirrahim.

put trust in Allah. and, everything will be alright. :)

wallahu'alam..
fish in the sea
11:51 AM | Author: ikan :)
Hi people :)

I would like to tell something about fishes in the sea. As you all know, (if you guys love to eat fish), fishes are delicious right? :P

well, i would like share some incredible thinking about fish. fish is sweet, although the sea is salty. is it? basically, when we go near the beach, and try to get fresh fishes (baru je naik dr laut) subhanallah, awesome! sedap! segar! manis! delicious dan menyelerakn... ^^

the taste of the fish doesn't affected at all by the salty sea. subhanallah.... however, if u guys ever tasted salted fish, it is salty. although it being salted by a bit of salt. subhanallah...

when the fish is still alive, the taste of the fish doesn't affect at all by the salty water. but, when the fish is dead, a small portion is enough to make the fish salty.

it is the same as our heart. when our heart is alive and lively, insyaAllah, we can survive in this world. not easily affected by the mehnah in this world. insyaAllah... but, when our heart is dead, we will be easily influenced by the surrounding... huhu...

may we always take good care of our heart, and treat it to be always alive. insyaAllah...

salam mujahadah :)
personaliti bidadari besi
7:40 AM | Author: ikan :)
true chatting :)


kakak : ada satu kisah ni....digelar bidadari besi

kakak : nama dia Khawlah

kakak : Khawlah bt Al-Azwar

kakak : pernah dgr x?

adik : cm pnah dgr nama, tp xtahu plak cter..

adik : huu

kakak : Khawlah ni, die since kecik mmg jenis yg x bergaul dgn bdk2 lain sgt

kakak : tp dia rapat sgt dgn abang dia

kakak : membuatkan dia jd handal dlm main pedang, etc

kakak : ada sekali tu, perang dkt Ajnadin (dkt2 dgn Jerusalem)

kakak : abg Khawlah ikt perang

kakak : Khawlah pn ikt serta tp jadi wanita2 yg merawat askar Islam je

kakak : dlm perang tu, org Islam pd permulaan nya kalah

kakak : dan abang Khawlah kena tawan

kakak : Khawlah mmg sedey sgt abg die kena tawan, then dia mmg x tahan

kakak : dia terus tkr pakaian

kakak : menyamar jadi salah seorang askar Islam

kakak : memang guna perisai, baju askar semua

kakak : org xtau tu sapa

kakak : dia masuk je medan perlawanan tu terus dia redah je tentera2 Rom

kakak : mmg kehebatan dia tu x terkata

kakak : askar2 Islam lain tertanya2

kakak : sapa org yg hebat sgt tu?

kakak : diorg ingtkn Khalid Al-Walid

kakak : dgn kehebatan Khawlah, tentera musuh pn jadi kucar-kacir

kakak : bila keadaan dah reda ckit

kakak : Khalid Al-Walid (ketua panglima askar islam dlm perang tu) & askar2 Islam yg lain terus kerumun Khawlah

kakak : Khawlah pn sgt2 terkejut

adik : wah...

kakak : Diorg ckp "bukalah hijabmu. Siapa kamu?"

kakak : 1st2 Khawlah ckp je hamba Allah

kakak : tp diorg x puas hati

kakak : wktu tu Khawlah mmg sgt2 nervous

kakak : lbey2 laki berhadapan dgn tentera2 Islam yg mmg semuanya lelaki

kakak : dia cuba lari tp ditahan oleh askar2 yg lain

kakak : dan akhirnya dia pn ckp "aku adalah Khawlah" huhu...

kakak : dalam cerita tu, ada point yg kte bley amik

kakak : adik rasa apa?

kakak : hehe

adik : urmmm

adik : ape ea...

adik : khawlah tu berani...

kakak : ha ah. btl2.

adik : bsikap tegas bile keadaan mendesak..

adik : jd pahlawan hebat..

kakak : then mcm mna dia yg sgt2 berani melawan musuh tu

kakak : bila berhadapan dgn tentera Islam

adik : dia segan?

kakak : ha ah :)

kakak : dia terus switch mode jadi pemalu

kakak : jom jd cam khawlah insyaAllah... ^_^

adik : huhu...i-Allah...

Infaq and bicycle
12:18 PM | Author: ikan :)


sister : Do you wanna hear a story?


Younger sis. : I want2!


sister : It’s about donation and Bicycle. During the Hasan al-Banna perid, there was a man that very poor but he really wants to make donation even though he don’t really have thing. So, when it is near to the due date (to build a mosque)


sister : he think, and think, what to give... and how to give...because, he don't have anything to give.


sister : he decide to sell his bicycle so that he can have money to sedeqah.


sister : then, after he sold his bicycle, he always come late to the mosque and to the usrah (gathering of people sharing good things).


sister : then, his naqib (mentor) ask him, why he always late?


sister : but he doesn’t wan to answer that question and remain silent.


sister : however, his friend had told to the mentor, the guy always late because didn’t have his bicycle anymore and he already sold his bicycle to sedeqah. so, he walks, thats why he always late.


sister : everybody in the gathering were touched on his hard work to give sedeqah.


sister : so, all the members decided to buy a new bicycle for him.


younger sister : huhuhuhu.....very high spirit!


sister : yes! exactly!


sister : so, what about us? we have a lot of things. we just need to push the heart to share with the others who really needs it. Look like in the story. What Allah reward for his kindness. He got a new bicycle! Might be better than the old one (but, the money that he got from selling his bicycle before is smaller than the new bicycle.)


sister : That is indeed a blessing, and Allah rewards his great efforts by giving him more.


younger sister : huhuhuuuuuuu... so true!


younger sister : this story is awesome. I have a lot of things.


younger sister : all my previous books also a lot, and those can be share the knowledge with other people...huuuuu~


sister : true2...


sister : left to be read, and to be shared with others...right?


sister : so, we need to be hardworking, and need to give a little bit more.


younger sister : true~~ huuuu...alright, insyaAllah..


(true chatting :))




Tazkirah Ramadan @ Taylor's
9:08 AM | Author: Hazman Baharom









































InsyaAllah, sebagai penerus usaha ke arah penyebaran fikrah Islami di Taylor's, Biro Islamik menganjurkan Tazkirah Ramadan di LT3, Taylor's College Subang Jaya.

Tujuan program ini diadakan adalah untuk menyalakan kembali dan memantapkan semangat serta penghayatan falsafah Ramadan dalam kalangan pelajar Taylor's.

Datanglah beramai ramai ya! =)

Jika ada kemusykilan, sila hubungi,
Hazman - 019 4046216
Maryam - 013 3108657
Bergerak Melangkah
5:40 AM | Author: Hazman Baharom
Assalamualaikum warahmatullah..

Ana baru mendapat amanah ini.
InsyaAllah, ke arah meneruskan usaha dakwah dan penyebaran kefahaman Islam di bawah Biro Islamik High Flyers Club.

Menelusuri gesaan al-Quran,

"Dan hendaklah ada satu puak di antara kamu yang mengajak kepada kebaikan, menyuruh kepada perkara ma'ruf, dan mencegah perkara mungkar. Dan mereka itulah orang-orang yang berjaya.."
[Quran, Ali Imran : 104]

Dakwah tanggungjawab semua yang mengaku Allah itu Rabb.

Jadi, insyaAllah, blog ini akan terus menjadi wadah untuk wacana pemikiran, sistem, falsafah, serta pelaksanaan hidup berteraskan fikrah Islami.

Jika ana buat kesilapan, bantulah, betulkan ana. Tidak ada manusia yang terlepas dari kesilapan. Kerana kita hanyalah hamba yang lemah.

Akhir sekali, mari kita telusuri salah satu bait puisi tokoh humanisme Islam, Abu 'l-Fath al-Busti,

"Wahai hamba kepada jasad, bagaimana kamu asyik melayaninya,
Apa yang kamu cari, tiada laba melainkan kerugian,
Perhatikanlah jiwamu, dan sempurnakanlah,
Kamu insan kerana jiwa, bukan kerana jasad..."
p/s : Ramadan bakal menjelang tiba. Ingat, bulan Ramadan ialah bulan Ramadan, bukan bulan puasa. Mari kita betulkan fikrah! Mari kita rebut Ramadan!




Ramadhan Karim~
3:43 AM | Author: wardah shauqah

Salam..

sahabat2..tinggal beberapa hari sahaja lagi..

kita akan bertemu dgn bulan yg mulia, bulan Ramadhan..

adakah kite rase gembira??

sebab bulan ni byk mknn istimewa dijual di bazar ramadhan?

antaranya..

ayam percik!

kuih pelita!

pelbagai jenis lauk pauk yg enak!

atau sedih sbb kene puase direct 30 hari?

"Alar,da nak ramadhan ke..penatlar..

dah lar byk exam..klu lapar mcmane nak jwb exam?"


wlup ape pun jwpnnya..marilah sama2 kite betulkan niat..

Lillahi Taala..iAllah..

ayuh! kite renungkan bersama beberapa kelebihan bulan ini :

PERTAMA

Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

KEDUA

Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

KETIGA

Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

KEEMPAT

Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

KELIMA

Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

KEENAM

Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

KETUJUH

Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

KELAPAN

Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

KESEMBILAN

Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

KESEPULUH

Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

akhir kata..

...Selamat Menjalankan Ibadah Puasa..

smg ibadah kite diterimaNya..amin..